Enkele merken (rond 2005)

Voordat u zich oriënteert op de merken, is het zinvol om te beseffen dat er grote verschillen in smaak en kwaliteit bestaan. Voor een belangrijk deel zijn deze verschillen terug te voeren op de bereidingswijze: maceratie, distillatie of infusie.

In het kort komt het erop neer dat men bij maceratie het plantaardig materiaal in alcohol laat trekken, vervolgens mengt en op sterkte brengt. Wanneer dit proces wordt versneld met een verwarmd extractiemiddel spreekt men van infusie (zoals het zetten van koffie of thee). Een betere absint wordt gedistilleerd (na lange of korte maceratie), waarbij de fracties worden gescheiden. Sommige daarvan worden niet gebruikt (zoals de kop die de 'spiritus' bevat en de staart die de 'foezels' bevat) en sommige worden opnieuw gedistilleerd. Volgens een andere methode worden de essences (van welke herkomst dan ook) rechtstreeks gemengd, zoals gebruikelijk is voor idustrieel vervaardigde absint, de z.g. oliemengsels.

Oliemengsels als Père Kermann's en Hill's kunt u laten staan. Ze zijn echt ondrinkbaar. Andere zoals Pernod 68 en Oxygénée zijn het proberen waard. Maceraten smaken in de regel wat grof en bitter (ze bevatten alle terpenen die bij distillatie achterblijven, zoals het bittere absinthine). Het proberen waard zijn b.v. Lasala (het citroenkruid brengt een zekere smaakbalans aan) en Versinthe (met zijn meer dan 20 planten toch een complex product met een zekere waarde). Distillaten zijn op de Nederlandse markt moeilijker te vinden, maar alleen deze producten zijn werkelijk interessant. Om te weten hoe absint kan smaken, zult u minstens een van de Jades en een van de Pontarliers gedronken moeten hebben.

Beoordelingen van wat er zoal te krijgen is zijn te vinden op diverse websites:

  • feeverte.net - Nergens is zoveel expertise te vinden als hier, maar er heerst een wat Amerikaanse, aan modegrillen ondehevige mentaliteit van winners en losers. Bovendien, aan de clandestiene Amerikaanse stooksels die alles wat uit Europa komt zouden verslaan, kunt u waarschijnlijk niet komen.
  • absinthe.se - Markus Hartsmar mag dan wat mild zijn voor het ondersegment, zijn beoordelingen zijn eerlijk en bekwaam. Een aanrader.
  • absinth-bibel.de - Op de site wordt nagenoeg alles wat op de markt verschijnt besproken, van het absolute nulpunt, Hill's en aanverwanten, tot de Kroon der Schepping, de Jades. Daarbij wordt ernaar gestreefd om min of meer objectief het kaf van het koren te scheiden. Een bezoek aan deze site kan voorkomen dat u rommel in huis haalt. Een Engelse vertaling ligt in het verschiet.
  • heureverte.com - De moeite waard als u Frans leest.

François Guy, 45%

(Frankrijk, Pontarlier)

In 2001 begon François Guy met de distillatie van absint naar een recept van zijn overgrootvader. Terwijl het aanbod aan hoogwaardige absint in de daarop volgende jaren alleen maar interessanter is geworden, behoort de Guy nog altijd tot de top.
Deze absint is gedistilleerd met excellente anijszaden uit Alicante en absintplanten die zijn gekweekt in Pontarlier. Hij werd op de Absinthiades onderscheiden met de gouden absintlepel in 2002, 2003 en 2004.

Émile Pernot, "Un Émile 45%" en "Un Émile 68%"


(Frankrijk, Pontarlier)

"Un Émile" wordt vervaardigd uit een achttal planten, waaronder groene anijs uit Alicante en natuurlijk Artemisia absinthium. Bijzonder is het bescheiden aandeel van de anijs, waardoor de louche van de absint matig is.

Jade Nouvelle-Orléans 68% en Verte Suisse 65%

(Frankrijk, Saumur)

Sinds de wedergeboorte van de Groene Fee en de daarop volgende absint-hype, wordt de markt overspoeld met twijfelachtige tot ronduit weerzinwekkende producten. Als reactie op die ontwikkeling kwam Jade Liqueurs met de Nouvelle-Orléans, een hoogwaardige, volledig gedistilleerde absint, waarvoor enkel de beste kruiden en de beste wijnalcohol worden gebruikt. Schepper van Jade en de Nouvelle-Orléans is Ted Breaux uit New Orleans, die zijn producten fabriceert bij Combier in Saumur en verkoopt via Liqueurs de France in Engeland. Tevens komt Jade met de Verte Suisse, een reproductie van een kwaliteitsabsint van weleer, de C. F. Berger 65, wat ons betreft nog beter dan de Nouvelle-Orléans. Er wordt wel gezegd dat iemand die nooit een originele kwaliteitsabsint van weleer of een Jade heeft geproefd, niet kan weten hoe een goede absint smaakt.

Jade Edouard 72% en PF 1901 68%

(Frankrijk, Saumur)

Jade vervolgde de ingeslagen weg met reproducties van de Edouard Pernod en de toonaangevende Pernod Fils van weleer. Over de getrouwheid van deze reproducties bestaat enige twijfel onder degenen die ooit een originele Pernod hebben mogen proeven, maar zeker is dat het topproducten zijn, geheel in de geest van de topmerken die als voorbeeld dienden.

Helfrich 68%

(Nederland, Oirsbeek)

Echte gedistilleerde absint uit Nederland, ontwikkeld op basis van historische recepten. De Helfrich 68 is een stevige en klassieke groene absint die behoort tot de top in Europa.

Helfrich Blanche 53%

(Nederland, Oirsbeek)

Deze Blanche paart het bescheiden alcoholgehalte en de romigheid van Zwitserse 'La Bleue' aan een meer klassieke receptuur. Dit levert een karakeristiek absintkarakter op in een niettemin zeer toegankelijk product.

Duplais 72% en Duplais Balance 65%

(Zwitserland, Kallnach)

Duplais is een klassieke groene absint, gebaseerd op historisch recept. Toen op the International Wine and Spirits Competition in 2006 voor het eerst een serieuze absintjury aanwezig was, versloeg Duplais de Jades en won goud. Voor wie het wat grillige karakter van de Duplais wat veel van het goede vindt, is er de ronde en evenwichtige Duplais Balance, die zowel door beginnende als doorgewinterde absintheurs zeer hoog wordt aangeslagen.

Pernod 68%

(Frankrijk, Parijs)

De reus Pernod, vooral bekend van een matige anis, keert terug naar zijn oorsprong met in zijn soort redelijke absint, die evenwel niets met het oorspronkelijke distillaat van weleer te maken heeft: Pernod aux extraits de plantes d'absinthe. Vanzelfspekend ontbeert een geïnfuseerd industrieproduct als dit de rijkdom en het raffinement van een traditioneel gedistilleerde absint.

Versinthe, 45%

(Frankrijk, Venelles)

Een gemacereerde Provençaalse absint die niet ver van de pastis af staat en gekenmerkt wordt door een rijkdom aan kruidenaroma's, afkomstig van meer dan twintig planten. Het is deze weelde die een zuidelijke absint onderscheidt van een absint uit de Zwitserse traditie, en die hem derhalve in Pontarlier allesbehalve geliefd maakt. Versinthe is geelgroen van kleur en heeft een sterke louche. De eerste slok verrast, de afdronk is onduidelijk, bedenkelijk...

Versinthe, La Blanche, 57%

(Frankrijk, Venelles)

De gedistilleerde variant van de Versinthe, kleurloos, met een hoog thujongehalte (30 mg/l volgens het etiket). La Blanche wordt gedistilleerd volgens de techniek van de Provençaalse parfumfabrikanten: onder vacuüm, waardoor de temperatuur laag kan blijven ter bescherming van de aroma's. Het resultaat is een rijke, verfijnde smaak - zo zacht overigens, dat dit een echte wolf in schaapskleren is.

Absente 55%

(Frankrijk, Forcalquier)

Dit is een geheel andere Provençaal dan de Versinthe: zeer groen, tamelijk doorsnee van smaak, met een merkwaardige zweem vinyl in de afdronk.

Père Kermann's, 60%

(Frankrijk)

Kermann bevat geen anijs, geeft geen troebeling, en lijkt daarmee eerder op een Tsjechische dan op een Franse absint. Kenmerkend is de penetrante snoepjesgeur. Toevoeging van van water levert een soort viezig (maar helder!) slootwater op met een prominente alcoholsmaak. Echt iets voor onverschrokken waaghalzen.

Lasala, 50%

(Spanje)

De droppige kruidigheid wordt in balans gehouden door de duidelijk aanwezige citroenmelisse. Heel behoorlijk voor een pretentieloze absint en bovendien aantrekkelijk geprijsd.

Rodnik's, 70%

(Spanje)

Rodnik's Absinthe behoort tot de groep van Spaanse fabrikaten die men beter kan laten staan: gifgroen, nagenoeg geen anijs, geen louche en een weerzinwekkende, synthetische smaak.

Hill's, 70%

(Tsjechië)

Mochten bijvoorbeeld anti-Franse sentimenten u ervan weerhouden een goed product aan te schaffen, dan kunt u uw toevlucht nemen tot een product als Hill's Absinthe, dat begin jaren 90 is ontwikkeld voor de Britse markt. Het bevat alcohol en alsemextracten. Bovendien is het groen en brandbaar. Daarmee houdt de vergelijking met absint op. Over de smaak hoeven we het niet te hebben; we volstaan ermee te stellen dat er eigenlijk geen goed excuus bestaat om producten als Hill's, Sebor of "King of Spirits" vrijwillig te consumeren.

Apinthion 55%

(Polen)

Zoiets als fabriekswodka met groene kleurstof en een synthetische anijssmaak. Laten staan.

Logan Fils (Extrait D’Absinthe Suisse), 68%

(Tsjechië)

Er is niets Zwitsers aan de producten van Logan Fils. De samenstelling en de herkomst zijn onduidelijk. De absint is onbetaalbaar, maar gelukkig ook ondrinkbaar.

King of Spirits

(Tsjechië)

King of Spirits en King of Spirits Gold zijn Tsjechische kruidenbitters die als absint ("absinth") worden verkocht. In agressieve marketingcampagnes wordt naast het hypen van thujon beweerd dat de schreeuwend dure Gold is vervaardigd naar origineel recept. De waarheid is dat beide producten niet eens op absint lijken. Boerenbedrog.

Tabu, 55%

(Duitsland, Essen)

Tabu Absinth is voorgesuikerd en kunstmatig gekleurd. Dankzij de sterke louche is het onnatuurlijke groen niet eens echt lelijk.

Tabu Classic Strong, 73%

(Duitsland, Essen)

Het kwaliteitslabel van Tabu: geen suiker, geen synthetische kleurstoffen, veel alcohol en veel thujon. Een ontmoeting met de man met de hamer. Niet interessant van smaak.

BootZ Sinthe, 55%

(Nederland)

Sinthe behoort tot het arsenaal mixdranken van BootZ. Deze fabrikant suggereert zelfs een mix met karnemelk. Nu zijn we ons terdege bewust van de nationale melkobsessie, maar dit gaat ons wat ver. We vroegen aan BootZ (Bokma) of het een echte absint is, op basis van Artemisia absinthium, en of deze derhalve thujon bevat. We kregen als antwoord dat Sinthe (met meer dan 25% alcohol) veel minder dan 10 mg/l thujon bevat en daarom volgens de regelgeving geen absint mag heten. Het zal wel (0 is in ieder geval minder dan 10), maar wat dit nu voor een fabrikaat is?